Σύντομο Βιογραφικό

Η ιατρός Ευγενία Μ. Γκαλιαγκούση είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Υπέρτασης στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1996 με βαθμό «Λίαν Καλώς» (8) και έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας τον Δεκέμβριο του 2002. Μετά από επιτυχείς πανελλήνιες εξετάσεις έλαβε υποτροφία εξωτερικού από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την διενέργεια διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Ο ρόλος του Μονοξειδίου του Αζώτου στην αγγειακή και αιμοπεταλιακή λειτουργία στην αρτηριακή υπέρταση». Της απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του King’s College of London (Doctor of Philosophy, PhD) τo 2007 με βαθμό «Άριστα», μέγιστη διάκριση των Βρετανικών πανεπιστημίων. Το ερευνητικό έργο της Ιατρού είναι πολύπλευρο και έντονο με επίκεντρο τους παθογενετικούς μηχανισμούς εμφάνισης της Αρτηριακής Υπέρτασης και πρόκλησης βλάβης στα όργανα στόχους. Έτσι με τη εφαρμογή καινοτόμων αγγειακών μεθόδων αλλά και βασικής έρευνας μελετά ομάδες ασθενών που εμφανίζουν είτε μόνο αρτηριακή υπέρταση (ΑΥ) είτε σε συνδυασμό με άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμία είτε με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο όπως στεφανιαία νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης μελετά την παθογένεια και αντιμετώπιση του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου που εμφανίζουν ασθενείς με ΑΥ και αυτοάνοσα νοσήματα του συνδετικού ιστού όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και αγγειίτιδες αλλά και αιματολογικά νοσήματα όπως οι ασθενείς με μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ιδιαίτερα σύγχρονα πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος είναι η συμβολή της θρομβοφλεγμονής στην αγγειακή βλάβη που αποτελεί και την γενεσιουργό αιτία όλων των μακροχρόνιων καρδιαγγειακών επιπλοκών των υπερτασικών ασθενών.
Η μετεκπαίδευσή της στην ΑΥ ξεκίνησε από το Εργαστήριο Υπέρτασης της Β’ Προπ. Παθ. Κλινικής του ΑΠΘ ως επιστημονικός συνεργάτης και συνεχίστηκε στο τμήμα Κλινικής Φαρμακολογίας και Καρδιαγγειακών Παθήσεων των νοσοκομείων Guys’ and St’ Thomas’, της Ιατρικής Σχολής του King’s College of London. Εκεί εκτός από την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής η ιατρός ανέπτυξε έντονη ερευνητική δραστηριότητα και σε άλλα πεδία με καρδιαγγειακό υπόβαθρο όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης από την θέση του “Honorary Consultant” άσκησε κλινικό έργο στα ιατρεία Αρτηριακής Υπέρτασης (Hypertension Clinics) των νοσοκομείων Guys’ and St’ Thomas’ επί 3,5 έτη. Η ιατρός έλαβε δύο μεταδιδακτορικές υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Guy’s and St Thomas’ Charity το 2008.
To 2009 διορίστηκε Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ στην Β’ Προπ. Παθ. Κλινική του ΑΠΘ. Tο 2014 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας του ΑΠΘ και έναν χρόνο μετά τοποθετήθηκε από τον Τομέα Παθολογίας στην Γ΄ Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Στις 16/06/2020 εξελίχθηκε στη θέση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Παθολογίας με επιστημονικό πεδίο Αρτηριακή Υπέρταση.
Είναι υπεύθυνη για το Εξωτερικό Ιατρείο Ιδιοπαθούς και Δευτεροπαθούς Υπέρτασης της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ ως Κλινικός Ειδικός Υπερτασιολόγος (ESH Certified Clinical Hypertension Specialist) πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης. Στο ιατρείο εξειδικεύονται νέοι ιατροί (γενικοί ιατροί, παθολόγοι, νεφρολόγοι) από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2020 είναι υπεύθυνη του Κέντρου Αριστείας για την Υπέρταση πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης.
Το κλινικό της ενδιαφέρον αφορά την διευρεύνηση και αντιμετώπιση τόσο της ιδιοπαθούς όσο και των δευτεροπαθών μορφών υπέρτασης και πιο συγκεκριμένα την αντιμετώπιση περιπτώσεων πρωτοπαθούς αλδοστερονισμού, φαιχρωμοκυττωμάτων και νεφραγγειακής υπέρτασης. Στα πλαίσια διερεύνησης, διάγνωσης και αντιμετώπισης των επινεφριδικών νοσημάτων που προκαλούν AY, η ιατρός ασχολείται επί μακρόν με την διευρεύνηση της ορμονικής ενεργότητας και την μακροχρόνια παρακολούθηση και αντιμετώπιση των όζων των επινεφριδίων (τυχαιωμάτων).
Άλλα πεδία στα οποία έχει εξειδικευθεί η ιατρός είναι η υπέρταση της εγκυμοσύνης είτε ως παρακολούθηση των υπερτασικών γυναικών είτε της πρωτοεμφανιζόμενης υπέρτασης κατά την διάρκεια της κύησης.
Επίσης η αντιμετώπιση της υπέρτασης η οποία εμφανίζεται πρώιμα σε ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες (πχ χημειοθεραπευτικά ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) οι οποίες έχουν σαν επιπλοκή την εμφάνιση υπέρτασης.
Είναι κριτής σε 11 peer reviewed ξενόγλωσσα περιοδικά με θεματολογία την έρευνα πάνω στην αρτηριακή υπέρταση και των άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Έχει λάβει συνολικά 14 βραβεύσεις εργασιών από πανελλήνιες και διεθνείς οργανώσεις και συνολικά 6 βραβεία Αριστείας από την Κοσμητεία των Σχολών Υγείας του ΑΠΘ το 2019 και το 2020.
Επιβλέπει 5 διδακτορικές διατριβές και είναι μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σε 3. Όλες οι διατριβές μελετούν την επίδραση της AY ή άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων στην μικρο- και μακρο-αγγειοπάθεια και την εμφάνιση μακροχρόνιων επιπλοκών στα όργανα στόχους αυτών των ασθενών.
Έχει 90 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά δημοσιευμένα στο Pubmed όντας 1ος συγγραφέας σε 37 και τελευταίος συγγραφέας σε 9, με συνολικό δείκτη απήχησης [Τotal Impact Factor (IF)] : 445.630.