Ερωτήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της ΑΥ

1. Πόσο συχνά πρέπει ένας ασθενής να μετράει την πίεση του;

Είναι επιθυμητό να μετράτε την ΑΠ 1-2 φορές εβδομαδιαίως σε συνθήκες ηρεμίας, όπως σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας.

Πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη, καλό είναι να γίνονται οι εβδομαδιαίες μετρήσεις στο σπίτι με βάση τις οδηγίες που έχετε λάβει από τον γιατρό σας.

2. Η θεραπεία της ΑΥ είναι εφ’ όρου ζωής;

Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή δεν διακόπτεται. Αντιθέτως προοδευτικά όσο μεγαλώνουμε, οι ανάγκες αυξάνονται και απαιτούνται περισσότερα δισκία για να πετύχουμε καλή ρύθμιση της ΑΠ. Η σύγχρονη θεραπευτική τακτική ενθαρρύνει την χρήση συνδυασμού φαρμάκων από τα αρχικά στάδια της ΑΥ στην πλειονότητα των ασθενών.

3. Είναι σωστή η λήψη αντιυπερτασικού φαρμάκου μόνο όταν βρίσκεται υψηλή ΑΠ;

Όχι, αντιθέτως αυτή η τακτική οδηγεί σε σαφώς χειρότερη ρύθμιση της ΑΥ και δεν συνιστάται. Παρομοίως ακόμα και αν η πίεση είναι εντός φυσιολογικών ορίων η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνεται συστηματικά.

Συνήθως δίδεται το πρωί αλλά μερικές φορές μπορεί να επιλέξει ο γιατρός σας να την χορηγήσει και το βράδυ.

4. Πόσο συχνή πρέπει να είναι η παρακολούθηση από τον υπερτασιολόγο;

Αρχικά με την διάγνωση της ΑΥ και την έναρξη αγωγής η παρακολούθηση πρέπει να είναι πιο συχνή. Συνήθως απαιτείται μια επανεξέταση μετά από 1 και 3 μήνες για να επιβεβαιώσουμε επαρκή ρύθμιση της ΑΠ. Σε μακροχρόνια βάση, εφόσον δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, η παρακολούθηση ενός ασθενή με ΑΥ πρέπει να γίνεται ετησίως. Ετησίως είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ΑΠ εντός των επιθυμητών ορίων όπως επίσης και της παρακολούθησης της πιθανής βλάβης στα όργανα στόχους.

5. Η καλή ρύθμιση της ΑΠ αρκεί για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος του εγκεφαλικού και του εμφράγματος;

Η καλή ρύθμιση της ΑΠ είναι υψίστης σημασίας για την πρόληψη του εγκεφαλικού και του εμφράγματος. Ωστόσο απαραίτητη είναι η ρύθμιση και των άλλων παραγόντων κινδύνου.

Δηλαδή:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Ρύθμιση του σακχάρου και της υπερλιπιδαιμίας
  • Υγιεινή διατροφή
  • Καθημερινό, γρήγορο περπάτημα 30-35 λεπτά
  • Απώλεια βάρους σώματος, διατήρηση φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος
6. Έχουν τα αντιυπερτασικά φάρμακα παρενέργειες;

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ΑΥ είναι γενικά ασφαλή. Δεν έχει αποδειχθεί καμία μακροχρόνια παρενέργεια από την χρήση τους.
Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες ανεπιθύμητες δράσεις συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων οι οποίες μπορεί να εμφανισθούν σε κάποιους ασθενείς. Γι’ αυτόν τον λόγο η επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής είναι αυστηρά εξατομικευμένη και ανάλογη με τα χαρακτηριστικά, την ηλικία, την παρουσία άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και άλλων συνοσηροτήτων του ασθενή.

7. Πόση ποσότητα καφέ μπορεί να καταναλώνει ένας ασθενής με ΑΥ;

Όσον αφορά στην κατανάλωση καφεΐνης, παρόλο που σχετίζεται με βραχυπρόθεσμη μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα που να υποστηρίζουν μακροχρόνιες βλαπτικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επομένως οι ασθενείς με ΑΥ μπορούν να καταναλώνουν λογική ποσότητα καφέ ημερησίως εφόσον δεν συντρέχει κάποιος άλλος ιατρικός λόγος.

8. Τι ισχυεί για την αντιυπερτασική δράση του σκόρδου;

Το σκόρδο περιέχει αρκετά ωφέλιμα συστατικά τα οποία έχουν ευεργετικές δράσεις προκαλώντας αγγειοδιαστολή στα αγγεία του σώματος, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης αλλά και ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού μας. Η πιο πρόσφατη μετανάλυση που έχει γίνει για το θέμα έχει δείξει μια μικρή επίδραση στην μείωση της ΑΠ μετά από λήψη σκευασμάτων σκόρδου ωστόσο τα συνολικά δεδομένα είναι ασαφή καθώς δεν είναι γνωστές οι μακροχρόνιες δράσεις αυτών των σκευασμάτων. Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι το σκόρδο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λαμβάνει ένας ασθενής με ΑΥ.

Διευθυνση ιατρειου

Τσιμισκή 59 (7ος όροφος)
Τ.Κ.: 54 622
Θεσσαλονίκη

Τηλεφωνο & Email

2310 244 478 (ιατρείο)
6970 103 512 (κινητό)

info@ipertasi.gr