Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα συμπτώματα της ΑΥ;

1. Προκαλεί η Αρτηριακή Υπέρταση (ΑΥ) συμπτώματα;

Όχι, η ΑΥ κατά κανόνα δεν προκαλεί συμπτώματα. Αντιθέτως, μπορεί να δρα σιωπηλά για πολλά χρόνια προκαλώντας βλάβες στα αγγεία, στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στα μάτια και στους νεφρούς. Συμπτώματα μπορεί να προκύψουν από τις επιπλοκές της στα όργανα στόχους οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας της ΑΥ. To γεγονός αυτό καθιστά την ΑΥ περισσότερο επικίνδυνη από πολλές άλλες παθήσεις διότι όταν εμφανισθούν τα συμπτώματα πιθανόν να είναι αργά για την πλήρη υποστροφή των βλαβών που έχουν προκληθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΑΥ συχνά αποκαλείται «Ο σιωπηλός δολοφόνος».

2. Προκαλεί η ΑΥ πονοκέφαλο, ναυτία, εξάψεις ή βουητό στα αυτιά;

Όχι, η ΑΥ δεν προκαλεί τέτοιου είδους ενοχλήσεις. Αντιθέτως, ο πονοκέφαλος ή άλλου είδους ενοχλήσεις, λόγω ανησυχίας και άγχους του ασθενή, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ΑΠ η οποία κατά κανόνα υποχωρεί με την βελτίωση των ενοχλήσεων.

3. Προκαλεί η ΑΥ ρινορραγία;

Η ρινορραγία, αιμορραγία από την μύτη, δεν προκαλείται ποτέ από αυξημένη ΑΠ. Αντιθέτως, η ρινορραγία, λόγω πανικού του ασθενή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ΑΠ η οποία υποχωρεί με την αντιμετώπιση της ρινορραγίας.

4. Ποιοι είναι οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι της ΑΥ;

Η ΑΥ είναι ο πιο ισχυρός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και από τους πιο ισχυρούς παράγοντες για έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσο. Όσο πιο υψηλή είναι η πίεση τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για κάποιο καρδιαγγειακό σύμβαμα. Αυτό ισχυεί για όλες τις ηλικίες και τόσο για την Συστολική όσο και για την Διαστολική Αρτηριακή Πίεση (ΣΑΠ και ΔΑΠ). Ωστόσο όσο αυξάνεται η ηλικία του ασθενή πιο σημαντική καθίσταται η ΣΑΠ.
Έχει αποδειχθεί ότι μείωση της ΣΑΠ κατά 20mmHg (όταν είναι >140mmHg) και της ΔΑΠ κατά 10mmHg (όταν είναι >90mmHg) ισοδυναμεί με μείωση κατά 50% του κινδύνου να αναπτύξει κάποιος καρδιαγγειακή νόσο.

5. Ποιες είναι οι βλάβες που προκαλεί η ΑΥ στα διάφορα συστήματα του οργανισμού;

Η ΑΥ μακροχρόνια βλάπτει, εκτός από τον εγκέφαλο και την καρδιά, τους νεφρούς, τον βυθό του οφθαλμού και τα αγγεία του σώματος μας. Αν δεν αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και σκλήρυνση των αγγείων. Σημαντική είναι η επίδραση της ΑΥ στην εμφάνιση γνωστικών διαταραχών και άνοιας. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι όσο καλύτερα ρυθμίζεται η ΑΥ στην νεότερη ηλικία τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανισθούν άνοια και γνωστικές διαταραχές στη υπερήλικη ζωή (>75έτη).

6. Οξεία αύξηση της ΑΠ χωρίς άλλα συμπτώματα

Κάτω από συνθήκες άγχους, συναισθηματικής φόρτισης ή φόβου η ΑΠ μπορεί να αυξηθεί αρκετά πάνω από το φυσιολογικό όριο. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και σε άτομα που δεν πάσχουν από ΑΥ. Αυτή η κατάσταση δεν χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση ούτε χρήζει επείγουσας θεραπείας. Αντιθέτως η απότομη μείωση της ΑΠ μπορεί να προκαλέσει οξέως ελάττωση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο και την καρδιά προκαλώντας εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

7. Οξεία αύξηση της ΑΠ με εμφάνιση συμπτώματων

Κάθε αύξηση της ΑΠ η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή στον θώρακα ή οποιαδήποτε νευρολογική σημειολογία χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης στο νοσοκομείο.

Διευθυνση ιατρειου

Τσιμισκή 59 (7ος όροφος)
Τ.Κ.: 54 622
Θεσσαλονίκη

Τηλεφωνο & Email

2310 244 478 (ιατρείο)
6970 103 512 (κινητό)

info@ipertasi.gr