Μη φαρμακευτικά μέσα για την αντιμετώπιση της ΑΥ

Τα μη φαρμακευτικά υγιεινοδιαιτητικά μέτρα προτείνονται και τονίζονται με έμφαση σε όλα τα στάδια ΑΥ και σε όλους τους υπερτασικούς ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα, στα μη φαρμακευτικά υγιεινοδιαιτητικά μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Περιορισμός κατανάλωσης αλατιού

Παγκοσμίως, η μέση κατανάλωση αλατιού υπολογίζεται σε 9-12 γραμμάρια ημερησίως. Σε άτομα με ΑΥ συνιστάται περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού σε επίπεδα κάτω από 5 γραμμάρια ημερησίως. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ότι το αλάτι που θα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα και στις σαλάτες μας δεν πρέπει να ξεπερνάει σε ποσότητα το 1/3 του κουταλιού του γλυκού. Πρακτικά δηλαδή μαγειρεύουμε χωρίς αλάτι.

Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι να γνωρίζετε τις ενδείξεις των ετικετών για το αλάτι που περιέχεται στα τρόφιμα.

2. Περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνεύματος

Άνδρες υπερτασικοί θα πρέπει να μην καταναλώνουν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, ενώ για τις υπερτασικές γυναίκες η ποσότητα αυτή περιορίζεται στις 8 μονάδες αλκοόλ εβδομαδιαίως, όπου μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 125 ml κρασιού ή 250 ml μπύρας.

3. Πρότυπο Μεσογειακής Διατροφής

Άτομα με ΑΥ συνιστάται να προσλαμβάνουν μία ισορροπημένη διατροφή που να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, ψάρια και ακόρεστα λιπαρά οξέα (ιδιαίτερα ελαιόλαδο). Με άλλα λόγια, συνιστάται να ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει βρεθεί ότι ελαττώνει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα και έχει ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Θα πρέπει να αποφεύγονται ποτά με τεχνητά γλυκαντικά που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου και σακχαρώδους διαβήτη.

4. Μείωση Βάρους Σώματος

Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με την εμφάνιση ΑΥ και αυξάνει τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Στα άτομα με ΑΥ συνιστάται ο έλεγχος του σωματικού βάρους προς αποφυγή της παχυσαρκίας (δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) > 30 kg/m2 ή περίμετρος μέσης > 102 cm στους άνδρες και > 88 cm στις γυναίκες).Υπερτασικοί ασθενείς με αυξημένο σωματικό βάρος θα πρέπει να στοχεύουν στην ελάττωση του ΔΜΣ σε επίπεδα μεταξύ 20–25 kg/m2, ενώ η περίμετρος μέσης θα πρέπει να κυμαίνεται σε επίπεδα < 94 cm για τους άνδρες και < 80 cm για τις γυναίκες.

5. Συστηματική σωματική άσκηση

Προτείνονται τουλάχιστον 30 λεπτά μετρίου βαθμού αερόβιας άσκησης για 5-7 ημέρες την εβδομάδα (γρήγορο βάδισμα, ποδηλασία, κολύμβηση). Ωστόσο, ακόμα και χαμηλότερης έντασης ή διάρκειας συστηματική σωματική άσκηση συνοδεύεται από ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία.

6. Διακοπή καπνίσματος

Mελέτες που χρησιμοποίησαν 24ωρες καταγραφές αρτηριακής πίεσης έδειξαν ότι καπνιστές, είτε νορμοτασικοί είτε υπερτασικοί, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ημερήσιας αρτηριακής πίεσης σε σχέση με άτομα που δεν καπνίζουν. Ενώ η διακοπή του καπνίσματος δεν σχετίζεται με μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, αποτελεί ωστόσο μείζονα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και η διακοπή του είναι το πιο αποτελεσματικό μη φαρμακευτικό μέσο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επομένως θα πρέπει να δίδονται σαφείς κατευθύνσεις για τη διακοπή καπνίσματος στους υπερτασικούς ασθενείς, ακόμα και με την παραπομπή τους σε ειδικά ιατρεία που χρησιμοποιούν συνδυασμένες συμπεριφορικές και φαρμακευτικές προσεγγίσεις.

Διευθυνση ιατρειου

Τσιμισκή 59 (7ος όροφος)
Τ.Κ.: 54 622
Θεσσαλονίκη

Τηλεφωνο & Email

2310 244 478 (ιατρείο)
6970 103 512 (κινητό)

info@ipertasi.gr